De bewoners - Equieducation

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

De bewoners

Per 9 februari 2018 zal er weer 1 plek vrij zijn!
Bel voor een vrijblijvende bezichtingingsafspraak op: 06-14417674


Paard Untouchable (Touchy)
Touchy is de dochter van de stoere hengst Herculus (Hot Shot), Geboren 2 augustus 2001. Haar verhaal van hoop & doorzettingskracht staat beschreven in het boek van Annemarie van de Toorn (Monty Roberts Nederland) “Kijken door de ogen van het paard”.

Cisco is eind juni 2016 bij ons op de berg komen wonen.
Ik viel als een blok voor zijn beweging en "veel paard" zijn.
Dat de keurmeesters daar net zo over dachten bleek wel uit zijn keuringsraport; voor alle onderdelen kreeg hij 75 punten!

Cisco is een Gelderse X KWPN (Elegant X Zethar) Zijn moeder is de Gelderse, bloedmooie, Vodina.
Met Cisco hoop ik meer van mijn ambities in het zadel te kunnen beleven. Hier kwam bij Touchy een einde aan na een fikse blessure aan haar schoft/schouder/pees. Met Touchy was ik tot en met het appuyeren gekomen.
Cisco is niet probleemloos gekomen. Het zal dan ook daarom best nog een tijdje kunnen duren.
Maar hij krijgt alle tijd, aandacht (en oefening!) die hij nodig heeft. Zo dringend zijn mijn ambities dan ook weer niet.....de weg is het doel!
En bovendien kan ik iedere dag en ieder moment van de schoonheid van Cisco genieten zoals ik van Maurits heb gedaan.
Zijn zijn en aanblik is ieder moment  weer even als een mini wonder voor me; genieten!

Het is m.i. een heel bijzonder paard, ik zie de kwaliteiten van zijn ouders in hem verenigd en elkaar versterken. Het voelt ook nog eens super om een "vaste" vriend voor Touchy terug te hebben. Kortom ik voel me na het heengaan van Maurits en Bjorn weer wat meer compleet, gelukkig, gelukkig, compleet en ontzettend verliefd op deze "allerbeste in wording!"

Up to Date is geboren in april 2001 en heeft de bekende afstamming Krack C x Ferro.
In april 2015 is Up in pension gekomen op de Rhaberg.

Ik heb Up en haar eigenaresse Patricia ontmoet in november 2013. We hebben dik anderhalf jaar samengewerkt om haar weer "Back on Track" te krijgen. De pijn die Up had zal ik nooit vergeten evenals haar karakter niet.
Een "die-hard" dame op naaldhakken, zo kan ik Up het beste omschrijven.
Door alle pijn, zweet en tranen heen.....en juist ook er midden in......ontmoet je een combinatie die nooit opgeeft,
en elkaar zeker niet! Eeuwig respect voor paard & eigenaar met hun doorzettingsvermogen als understatement.

We wensen hen veel plezierige uren samen op Rha!
Up heeft inmiddels de bijnaam Uppie-zen ;)
Jannes is geboren in April 2009. Als veulen was hij zeker niet de minste en na meermaals aandringen tot verkoop bij de fokker werd Jannes door een persoon met ambities voor hem gekocht. Jannes kwam echter in prikkeldraad vast te zitten en heeft zich hierbij lelijk verwond. Hij werd naar een paardenmelkerij gebracht zodat deze mensen hem met de veulens mee konden nemen naar....de paardenmarkt in november 2015. De teleurstelling moet enorm geweest zijn! Net voordat Jannes tot snacks zou verworden heeft Annemiek (68!) hem hier gekocht en dus gered. In mei 2016 heb ik Jannes voor het eerst ontmoet. Ze wilde Jannes graag 2 weken in training zetten om te onderzoeken of- en in hoeverre hij beleerd zou zijn (volgens de verkopers was hij dit al). Jannes was echter nog niet fit genoeg om te trainen.  Jannes kreeg daarom eerst een maand de homeopathie thuis die hij nodig had. In juni 2016 kwam hij dan naar de Rhaberg.......voor 2 weken training.....in de tussentijd is er enorm veel gebeurd! Hij is met recht te zeggen: getransformeerd! Van een haflingerruin met hengstengedrag waar je absoluut niet op kon stappen, met meerdere lichamelijke isues waar bijna niemand wat in zag naar een "Everybody loves Jannes" paard. Het gaat zó goed met Jannes en hij is al zo lang op de Rhaberg dat hij inmiddels de status heeft van vast pensionpaard. Ondertussen.........train ik hem lekker dóór om zijn volste potentieel proberen te bereiken! Jannes is van 2009 dus pas 8 jaar met dit schrijven. Paarden bereiken rond hun achtste hun mentale volwassenheid en komen rond hun 12de fysiek in de bloei van hun leven. The best is yet to come!?!

Bonte ponyruin Monty is geboren op valentijnsdag 2014. Zijn moeder is een Haflinger en zijn vader...raden maar!
Monty is vernoemd naar...........Monty Roberts!
Monty zal maar voor 3 maanden bij ons in pension staan maar we wilden hem hier toch benoemen.
In deze tijd kan het geleerde op school in alle rust geoefend en losgelaten worden op de eigen pony.
Als eigenaresse Luna in februari 2018 op stage gaat bij de opfok te Emst, dan neemt ze Monty mee daar naartoe.
Na de zomervakantie van 2018 wil Luna gaan studeren aan de agrarische hoge school te Dronten en ook dan verhuisd Monty weer met haar mee. Dus wie er dan een plekje voor hem mocht weten? GRAAG!
Anderzijds zal er dus per feb. 2018 weer een plekje bij ons op Rha vrij komen.

Kat Miss Lizzy
Lizzy is geboren in mei 2008. Dochter van Oscar. Dus ook een zogeheten schildpadkat. Pittig en tegenover vreemden ontzettend eenkennig, dus donn’t take it personal! Ze “Praat” regelmatig terug, echter alleen naar Marievonne. Haar favo stek: heeft een heus eigen huisje bij de paardenstallen en als het zelfs daar te koud voor is: de boiler in de machinekamer. Update lente 2014: sinds Oscar is overleden is ze ook graag in huis. Omdat ze zich duidelijk alleen-ig voelt kijken we voor haar uit naar een kitten-poes. Update december 2014: Lizzy gedroeg en gedraagt zich als een boze stiefmoeder naar Topaz....de missie tot een maatje leek dus msilukt.....gelukkig kwam in juni aanloper Guus. Guus gaf, ondanks aanvankelijk veel afwijzingen, niet op en wist Lizzy te overtuigen. Samen vormen zij nu een superteam! :)

Topaz geboren: april 2014
Kitten en Miss Lizzy haar vriendinnetje-to-be (tenminste, dat hopen we dan)........Topaz!
Ze is geboren bij de familie Top in Warnsveld. We wilden hun naam graag in haar naam. Topaz is een steen met meerdere kleuren, dus heel toepasselijk voor een lapjeskat. Ze wist meteen raad me de zee aan ruimte op de boerderij, het is een heel pittig diertje. Tot nu toe is hond Bjorn haar grote vriend en beschermer (zo goed en kwaad als hij dit kan) en Miss Lizzy is een boze stiefmoeder. Hopelijk draait ze nog wat bij. Topaz is vrolijk, onbezorgd en speelt en ontwikkelt er flink op los. Iedereen geniet enorm van haar aanblik!

Guus is komen aanlopen in juni 2014. Hij gedroeg zich als een verwilderde kat, maar wát een cadeau bleek hij te zijn! :)
Na te zijn gevangen, behandeld en gescastreerd door de dierenbescherming werd hij i.o. op de boerderij weer losgelaten om............te blijven. Hij ontpopte zich als een groot knuffelaar en allemansvriend erbij.
Hoezo knuffelkoeien? Wij hebben een knuffelkat! ;)

Boer Paul
Bouwjaar: 1976
Vrij uniek en herkenbaar aan: 2.02 cm. Hij is op de boerderij geboren en opgegroeid, rots in de branding van de andere bewoners, cijferkundige, harde werker, allrounder.
Favoriete uitspraken: “Kalmte kan je redden” en “Op-gûh-lossst”!

De dames
Onze zwartbonte dames krijgen het hele jaar door kalfjes. Ze bepalen zelf wanneer zij gemolken worden d.m.v. twee melkrobots. Dezen staan dag en nacht in werking. Jootje is onze “knuffelkoe” die altijd even een kijkje komt nemen bij de rijbak als ze Marievonne haar stem daar hoort! Voor al je vragen over de koeien kun je boer Paul even aan zijn overall trekken ;)

naar boven

Hieronder de dieren die voor altijd in onze herinnering zijn:


Paard Maurits
Maurits is een van de vele zonen van de bekende tuigerhengst Waterman. Geboren in juni 1994. Het betuigen lijkt mislukt…springcariere gehad, verreden, mishandeld en verwaarlosd. Uniek: is gehecht aan de plek. Weet als geen ander het verschil tussen moeten & ontmoeten. Houdt dan ook, net als Bjorn, nog wel het meeste van kids!
Heeft al heel wat lesklanten geholpen met zijn fijne, constante galop. Doet het hart van een springruiter opbloeien. Zeer geliefd bij het los- en grondwerken. Neemt zijn taak als opvoeder van jonge paarden serieus en ten volste. Is winterhard en heeft bijbehorende perfecte hoeven. Maurits is geuthanaseerd in maart 2014 zijn verhaal kun je hier lezen

Pensionpaard Udo
Udo zijn eigenaresse is Tamara en ze heeft hem op zijn zesde gekocht toen hij een carrière als draver weigerde door te langzaam te draven…. Udo is geboren in 2002. Hij is ontzettend meegaand, ongecompliceerd en duidelijk in zijn signalen, kortom, de meest prettige pensiongast die je, je maar kan wensen. Tamara rijdt hem recreatief en doet ons zodoende voortdurend herinneren waarvoor we zo graag met paarden willen omgaan: plezier, natuur, ontspanning en liefde!  
Udo is verhuisd in april 2014

Jabucho zijn eigenaar is Wim. Jabucho is in  geboren in 2009 te Bredevoort. Zoals je hebt kunnen zien is hij regelmatig hét fotomodel op de site!
Hij is een P.R.E. (Pure Rasa Espagnola) oftewel: Andalusier. Jabucho is in aug./sept. 2012 in training geweest en komt in de lente 2013 weer, voor langere tijd, terug naar onze boerderij. In de winter ben ik regelmatig naar hem gereden om te helpen met het beleren voor de wagen. Ik ben ontzettend verliefd op hem en gelukkig hinnikt ie altijd heel hard van vreugde als ie mijn stem hoort! Ik kijk uit naar de lente!
Voor Jabucho zijn praktijkverhaal klik hier

Kat Oscar
Oscar, zó oud dat het niet bekend is. Moeder van Miss Lizzy. Schildpadkat. Haar favo stek: in het stro bij de kalfjes, “ready to eat” in de afkalfstal. Oud&wijs. Doof, maar playbackt er zo nu en dan flink op los!   
Oscar is overleden op 23 april 2014 na een heel lang en rijk kattenleven

Kat Scairy Hairy
Scairy is geboren in 2005. Heeft heel-helemaal- niet-handig-voor-op-een-boerderij- lange haren. Is gitzwart en razendsnel. Heet niet voor niets Scairy Hairy! Heeft een resocialisatietraject doorlopen in zo’n twee jaar na een slechte start elders. Sinds ze mensen vertrouwd en weet dat ze “knuffelbaar” zijn wil ze niet anders en laat dat goed merken! Favo stek: hangt graag rond bij de buren…
Scairy heb ik, verdrietig genoeg, in de berm van de weg aangetroffen tijdens mijn rondje met Bjorn. Oktober 2013
Ze was niet aan te raken toen ik haar leerde kennen, ze beet alleen maar. Het koste me ongeveer anderhalfjaar tot twee jaar om haar wat tam te krijgen. De laatste jaren kwam ze zelfs op schoot en kon je haar optillen! Ze was heel uniek en een beetje gek. Niet alleen qua uiterlijk maar ook qua innerlijk. Dag knappe Scairy.....

Kat karel
Karel is komen aanlopen met kerst 2010, we hebben hem gevangen en laten behandelen in oktober 2012 daar hij wat te mager werd. Is sterk verwilderd, maar toch helemaal “thuis” op de boerderij.We hebben een jaar lang via de geijkte kanalen gezocht naar zijn eigenaar, maar helaas nooit kunnen vinden. Herken je hem? Laat het ons weten!
Favo stek: bij allerlei vormen van voerresten en op de balen onder de loods, als het maar hoog en droog is!
Karel is in de zomer van 2014 zeer vermoedelijk naar elders vertrokken, rond de komst van Guus.


Hond Bjorn
Geboortedatum: geschat op februari 2006. Labrador X een windhond.  
Vrij uniek: kwam bij ons met een Spaanse neus! Bjorn houdt van kinderen, oneindig veel knuffels, zijn roze bal, een rondje Rha wandelen of een lekker botje. Hij kan helaas nog maar 10% zien.
We hebben hem geadopteerd van stichting Sphoek.com
Bjorn is op 7 april  2015 ingeslapen. Het is me nog te moeilijk om erover te schrijven.

Viep is geboren op 8 mei 2002 en heet oficeel Vyandra. KWPN.
Viep is in december 2013 gekocht en bij ons in pension gekomen. Van Viep (Dá Viep) zeggen we altijd vol glans: "Dat is het paard waar iedereen, die voor een paard aan het kijken is om te kopen, naar zoekt." Want echt, Viep is een voorbeeldig paard! Of het nu om zadelen,  rijden, de kudde, de smid, de tandarts, een bosrit, de trailer, de kinderen of wat dan ook gaat........ze is voor-beel-dig! In de zomer van 2014 heeft ze de Epe paardenvierdaagse gelopen. Sindsdien zit er nog wat extra "glam" op het gezicht als we over haar praten!
Lieve Viep, you are simply the best!
Viep is in september 2015 verhuisd

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu