Freestyle - Equieducation

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Freestyle

Freestyle- een zuivere spiegeling door het paard.

Wat is freestyle?

Freestyle is een methode die is ontwikkeld door Emiel Voest en valt onder de zogeheten "Natural Horsemanship" methoden. Al deze methoden hebben dezelfde rode draad: Ze gaan uit van het paard zijn natuur en communicatie. Freestyle bevat drie onderdelen: het loswerken, het grondwerken en het rijden.

Bij het loswerken loopt een paard in een ruimte van 15 bij 15 (ongeveer een halve rijbaan). Het paard kan binnen deze ruimte vrij rondlopen en heeft (officieel) geen enkele tuigage om. De freestyler krijgt een leadrope (een touw van 4 meter), ter verlenging van zijn/haar arm en leert d.m.v. positie, intentie, ademhaling en lichaamstaal om controle te kijgen over de richting en het tempo waarin het paard gaat. Dit werkt bij ieder paard en ieder mens omdat de mens hiermee leert om de (kudde) taal van het paard uit te dragen. De freestyler wordt voor het paard de leidende merrie en de leidende hengst ineen. De hengst bepaalt het tempo en de merrie de richting. De merrie bepaalt ook wanneer er gegeten, gedronken en gerust wordt e.d. De freestyler stemt de dominantieverhouding met het paard af op een paardvriendelijke manier. Hierdoor wordt het veiliger om met het paard om te gaan en wordt de band met het paard, positief, verstrerkt. Het paard wordt begrepen.

Het freestyle zorgt er ook voor dat er een contact en een unieke spiegeling plaats vindt tussen mens en paard. Deze spiegeling is heel zuiver omdat een paard in het hier en nu leeft. In andere woorden: het paard kijkt door de maskers van een mens heen. Een paard kun je niet voor de gek houden! Het paard maakt de mens bewust en kan de mens veel leren over zichzelf.

Freestyle is dus zeer geschikt als je meer wilt leren over jezelf, bijvoorbeeld: om grenzen te onderzoeken en aan te leren geven, om je angst voor paarden te overwinnen, om je teamrol op je werk beter in te zetten, om je plaats in je gezin van herkomst te onderzoeken of om problemen met je eigen paard op te lossen. Maar het is ook heerlijk om "gewoon" even je authentieke zelf te kunnen zijn en contact met het wezen paard te hebben!

Freestyle is dus voor iedereen, voor mensen met- en zonder eigen paard. Je hoeft geen kennis van paarden vooraf te hebben om het te kunnen doen. Mensen die al vele jaren ervaring hebben met paarden kunnen zichzelf en de band met hun paard er enorm mee verrijken.

Meedoen met een workshop of privéles? Vragen? Bel of mail me!

Als trainer zet ik het freestyle in om het paard een warming up te geven, om de band te ontwikkelen en te versterken, de leiderschapspositie op scherp te stellen, het paard mentaal en fysiek te kunnen observeren en ter voorbereiding op het beleren.


Het paard geeft de mens een unieke, zuivere spiegeling

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu