Het jaar rond naar buiten! - Equieducation

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Het jaar rond naar buiten!

Het paard is een vlucht-, bewegings-, prooi,- en kuddedier.
Om hem gezond, fit en lekker in zijn vel te krijgen en te houden is het van belang om hem in zijn behoeften te voorzien.
Dit telt voor alle jaargetijden, dus ook voor de winterrrrr.

Mijn ervaring is dat als je, je paard ook in de winter voldoende uren in de wei of paddock zet, samen met minstens één en liefst méér paarden, dat je, je paard dan in zijn behoeften voorziet.
Nog belangrijker is dat je mogelijke "ellende" hiermee voorkomt. Dit kunnen dingen zijn zoals stereotype gedrag (bijv. luchtuigen), allerlei "vage" klachten (bijv. onverklaarbare gewichtsveranderingen) of juist heel duidelijke klachten (bijv. koliek).
Het valt je misschien nooit zo op, maar een aantal paarden die "rustig op stal" lijken te staan in de winter, blijken apathisch te zijn (teruggetrokken in zichzelf).

Nu zullen er lezers zijn die denken: "Ja, daaag, mijn paard glijdt misschien wel uit in die sneeuw en ijs, dan heb ik ook "ellende".
Dat zou natuurlijk kunnen gebeuren, maar paarden houden doorgaans rekening met de gladde(re) bodem. Een ander aspect is dat als je paarden voldoende uren buiten zet, ze geen "stalmoed" ontwikkelen en naar buiten "stuiteren". Dan gaat die bodemgesteldheid zeker harder meetellen. Een stabiele kudde maakt de kans op blessures altijd kleiner, zeker bij een slechte bodem. Verdeel dan de dag over groepjes waarbij de rangorde onderling duidelijk is en er rust heerst. Geef voldoende ruwvoer (voorkomt verveling en d.m.v. de spijsvertering houdt het paard zich warm), een schuilmogelijkheid (bijv. een open stal, een hoge haag, een bosje bomen, een ander gebouw), let op dat het paard niet teveel sneeuw "eet" (voorkom koliek)  en zorg voor voldoende drinkwater.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel. Observeer je paard goed!  

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu