Hoeven en gebit - Equieducation

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Hoeven en gebit

De hoeven en het gebit van een paard, die verdienen zeker een aparte pagina op mijn site.
En ze verdienen alle aandacht in de praktijk! Helaas zie ik het in de praktijk regelmatig anders.....ik tref paarden met allerlei klachten door een pijnlijk gebit, verkeerde hoefvormen en beslag.

Er wordt genoeg over geschreven op internet, in boeken of vraag het je smid of gebitsverzorger zelf.....Wees gerust kritisch en kijk naar je paard. Een professionele hoefsmid of tandarts zal je rustig en geduldig uitleg geven over de specifieke situatie bij jouw paard en wat er is/wordt gedaan. Voel zelf even vooraf en naderhand het gebit van je paard na als hij nog met de mondklem in staat.  

Waar ik op deze pagina op wil tunen is het volgende:

"Het investeren in hoefsmid en gebitsverzorger is de moeite meer dan waard!"

Want hoe voel jij je als je een gaatje hebt, een ontstoken kies of een wondje in je mond hebt?
En hoe voel jij je als je schoenen in de winkel past die de jouwe zeker niet gaan worden?
Juist ja!

En met die pijnlijke schoenen en kiespijn moet je op aanvraag ook nog eens: ruitergewicht dragen (wat hopelijk niet tegenwerkt), een zadel dragen wat hopelijk niet al te zwaar is en past en dan ook nog eens oefeningen doen, zoals een volte lopen, wat je in vrijheid nooit doet
. En dan hopen wij ruiters ook nog dat het paard "het leuk vind"!?!

Tot zover de wake up call!!! ;)

Bij de gebitsverzorger danwel tandarts
Een gebitsverzorger doet heel sec gezegd niets anders dan het gebit van je paard her balanceren. Doorgaans is 1x per jaar nodig. Juist bij een jong én een ouder paard moet het dan ook vaker! Immers, een jong paard wisselt tanden en een ouder paard verliest tanden en slijt ze extra hard af. Een gebitsverzorger dient met sedatie te werken om de volgende redenen:

1. Om de achterste kiezen voldoende te kunnen bijwerken. De laatste kies eindigt onder het oog. De kaak is een klemgewricht. Het onderste
gedeelte van het gebit moet voldoende naar voren kunnen zakken om voldoende te kunnen openen. Zonder sedatie kan de kaak niet  voldoende van elkaar en zou het omliggende (tand)vlees bovendien beschadigd raken door de vijl.
2. Om de spierpijn die het paard krijgt van de mondklem zo min mogelijk te houden. Het paard heeft door de mondklem zijn mond een tijdje in een onnatuurlijke houding tijdens de behandeling waarbij hij zijn spieren ook anders belast.
3. Om te voorkomen dat het paard zijn eigen kaak kan breken als hij schrikt tijdens het in hebben van een mondklem.
4. Voor de rust en veiligheid van paard, behandelaar, eigenaar en omstanders.

Regelmatig hoor ik: "ik heb toch zó'n goede tandarts voor mijn paard, hij kan hem vijlen zonder verdoving, zo rustig blijft mijn paard bij hem/haar. Mijn paard heeft helemaal geen sedatie nodig." Dat klinkt heel mooi, maar is het, om bovenstaande redenen, dus niet. Erger nog, doordat deze paarden onderin hun gebit worden geveild en bovenin niet, geraakt het gebit met iedere kauwbeweging alleen nog maar meer uit balans! En wat deed een gebitsverzorger ook alweer? Juist! "Her balanceren van het gebit".

Bij de hoefsmid

Laat je paard regelmatig bekappen (elke 8 á 10 weken). Een goede hoefsmid maakt de hoef niet slechts korter, maar corrigeert gelijktijdig de vorm van de hoef en houd hierbij rekening met de manier én mate van afslijten in de tussen liggende tijd. Er wordt voor en na het bekappen gekeken hoe het paard zijn hoeven gebruikt en hoe het paard beweegt. Eventueel wordt de hoef dan nog wat bijgewerkt. Dat deze persoon óók rustig en geduldig is met je paard zou geen uitzondering mogen zijn! Het paard is een vluchtdier en heeft dan ook liever altijd alle vier de benen aan de grond. Zo bezien vragen we opnieuw iets vrij onnatuurlijks van het paard. Dat een paard laag in de adrenaline is tijdens het bekappen/beslaan, is dan ook wel zo bevorderlijk en veilig voor alle partijen.
Er zitten vele voordelen aan het "barefoot" laten van de hoef en er zitten vele nadelen aan beslag. In incidentele gevallen is beslag noodzaak. Bijv. Als de belasting van buitenaf te groot is, denk aan een koetspaard wat vele uren per week over de verharde weg moet lopen. Of om -tijdelijk- de stand extreem te moeten corrigeren. Vergeet niet dat ijzers de hoeven op de langere termijn verzwakken. Hoefschoenen kunnen een goed alternatief vormen voor beslag.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu