Hoofdmenu
Zondag 2 maart heb ik hem weer opgehaald, mijn grote Spaanse vriend & liefde, de Andalusier Jabucho!
Hoewel hij in oktober vorig jaar is gecastreerd, kwam "de hengst in hem" weer naar boven bij het zien van Touch....
(wat ik natuurlijk me goed kan voorstellen bij zo'n mooie dame ;)
Er wordt weleens gesteld dat een verhuizing van een paard hem veel stress bezorgd. Dit hoeft niet zo te zijn als de nieuwe stal en de kudde hem goed bevallen.
Jabucho was meteen weer "thuis". At goed, dronk goed, voelde zich veilig genoeg om te gaan liggen. Natuurlijk was er ook in zijn geval zeker wel wat "stress", maar die zullen we maar "positieve spanning" noemen ;)
Naast tijd besteden aan het uitzoeken van een nieuwe stal, kun je, je paard ook helpen door, in ieder geval de eerste dagen, precies hetzelfde voer en bodembedekking te geven als op de vorige stal.
Heeft een paard heel erg veel moeite met veranderingen, neem dan een doek of deken mee waarin de geur van de oude stal zit en hang die in de buurt.
Het is het prettigste als je het paard in de ochtend verhuist, zo heeft hij nog veel tijd om zijn nieuwe omgeving bij daglicht te verkennen om te zien dat die "o.k. en veilig" is. Vervoer je paard met een degelijke, veilige, goedgekeurde trailer. Rijd rustig en neem je tijd.
Zorg dat de omgeving veilig is (denk bijvoorbeeld aan springmateriaal uit de bak halen of dat de stroomsterkte van het stroomdraad in orde is).
Loop eerst een rondje met je paard door de nieuwe wei of paddock zoals een merrie dat met haar veulen zou doen (dus je loopt zelf langs de buitenkant, tussen het paard en het draad in. Laat het paard, na de hele wei rond te zijn geweest, los. Zo kan hij nu eerst even alleen de grenzen en de omgeving verkennen. Hierna laat je eerst het meest dominate paard uit de groep erbij, is de rangorde bepaald, laat dan de andere paarden uit de groep er een voor een bij. Bij twijfel wacht je met het samenvoegen van de hele kudde. Zet het derde, vierde etc. paard dan even apart, maar wel in het zicht, in een andere wei of paddock. Bouw het gestaag op. Het is normaal dat de paarden bij het rangorde bepalen "heftig" gedrag laten zien. Weet dat het niet hun doel is om het andere paard te verwonden, in de natuur zou de geur van bloed hun kwetsbaar maken en dat instinct hebben paarden nog. Zorg dat er voldoende voer ligt, dus op meer plekken dan er paarden zijn en minstens twee meter uit elkaar.
En bovenal: zorg zelf dat je relaxed bent! Als jij -
Neem zelf dan ook de tijd om je paard te verhuizen, plan dus niet teveel andere afspraken en verplichtingen die dag.
Geef je paard de tijd en ruimte om kennis te maken met zijn nieuwe stalgenoten en alle nieuwe indrukken.
Vraag de eerste dagen niet teveel in de training en haal hem ook niet meer als gewoonljk aan.
Zo heeft hij de tijd, ruimte en energie om te wennen en wordt de verhuizing een positieve ervaring zonder al teveel stress!