Methodes - Equieducation

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Methodes


Methodes waar ik huidig veelal mee werk zijn: Join up van Montey Roberts, het Freestyle systeem van Emiel Voest, centered riding van Sally Swift, de akademische rijkunst van Bent Branderup. Ik heb op de "gewone", Engelse manier leren rijden. Bij alles wat ik doe (stalmanagement, techniek van rijden, keuze voor tuigage, keuze voor voeding, smid etc. etc.) hecht ik een sterke waarde aan de natuur van het paard en blijf ik de signalen van het individuele paard volgen om te zien of het gewenste effect bij het paard ontstaat.
In de paardenwereld zijn er met de jaren meerdere methodes ontwikkeld en er zijn meerdere stromingen te vinden. Sommige methodes lijken erg op elkaar of hebben in ieder geval heel veel raakvlakken. Dat is logisch, alles begint en eindigt immers met het wezen paard.

Het succes van de gekozen methode staat of valt in de eerste plaats bij de uitvoering. Het is dan ook belangrijk dat je voor een methode kiest die bij jou (en je paard) past. Wat is er aan aanbod en in hoeverre sta je erachter? "Meerdere wegen kunnen naar Rome leiden" en "Het een hoeft het ander niet uit te sluiten". Er zijn er ook methodes en hulpmidelen die lijnrecht staan tegenover de methodes die ik veelal toepas. Daarmee zeg ik nog niet dat een dergelijke methode niet goed is. Mijn ervaring is dat dit een methode is waarbij er door ruiters die onervaren zijn (met die specifieke methode) snel en veel fouten bij kunnen worden gemaakt. Een voorbeeld van zo’n methode is het veelbesproken diep, rond en laag rijden van je paard. Het is mijn inziens een methode die het gewenste doel wel kan bereiken, maar het is maar weinig combinaties gegeven die het talent hebben ontwikkeld om het gewenste effect van die methode te kunnen bewerkstelligen.

Welke methode je ook kiest, zorg dat ie bij jou en je paard past en reflecteer regelmatig op het resultaat. Voor alles geldt: werkt het niet, blijf dan niet hetzelfde doen, maar probeer in ieder geval iets anders. Immers, blijf je hetzelfde doen, blijf je ook hetzelfde resultaat verkrijgen of ontstaat er zelfs een neerwaartste spiraal.


“Kies de methode die bij je past!”

naar boven

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu